Mooiste Vakantie Eilanden in Italie

ItaliŽ

ItaliŽ is Ongeveer 75% bergachtig of heuvelachtig, ruwweg 20% van ItaliŽ is bebost. Er zijn smalle stroken van laagland langs de Adriatische kust en de delen van de Tyrreense kust.

In het noorden van ItaliŽ liggen de Alpen en de Dolomieten, en verder strekken de Apennijnen zich uit van Genua (Genova) in het noorden tot voorbij Napels (Napoli) in het zuiden.

In het noorden liggen de grote meren: het Lago Maggiore, het Comomeer (Lago di Como), het Lago d'Iseo en het Gardameer (Lago di Garda). In het midden van ItaliŽ liggen nog een aantal meren, waarvan het Meer van Bolsena het grootste is. De Belangrijkste rivieren zijn de Tiber, de Arno en de Po; De Po is veruit de belangrijkste: de meeste Alpenrivieren (wel: Ticino, Oglio, Noce, enz. - maar niet de Adige) monden hierin uit en het is de slagader van de laagvlakte van de Po, ItaliŽ grootste agrarische gebied en graanschuur.

Noordelijk ItaliŽ, dat veels uit een enorme vlakte bestaat die door de Alpen in het noorden wordt omvat en door de Po-rivier en zijn zijrivieren wordt afgevoerd, bestaat uit de gebieden van LiguriŽ, PiŽmont, Valle d'Aosta, Lombardije, Veneto, en een deel van Emilia-Romagna (dat zich in Centraal-ItaliŽ uitbreidt). Gran Paradiso (4061 m), de hoogste berg die geheel binnen ItaliŽ ligt, ligt in Valle d'Aosta.

Het Italiaanse schiereiland bestaat uit Centraal-ItaliŽ (Marche, Toscane, UmbriŽ en Latium) en zuidelijk ItaliŽ (CampaniŽ, Basilicata, Abruzzen, Molise, CalabriŽ en ApuliŽ).

ItaliŽ is rijk aan natuurschoon: de majestueuze Alpen in het noorden, de glooiende heuvels van UmbriŽ en Toscane, en het ruwe landschap van Zuid-Apennijnen. De baai van Napels, die door de Vesuvius wordt overheerst, is ťťn van de beroemdste baaien van de wereld. Naast de beroemde vulkaan de Vesuvius, die in het jaar 79 verwoestend uitbarstte, heeft ItaliŽ nog een aantal actieve vulkanen: de Etna op SiciliŽ, Stromboli, Vulcano en andere.

Het grootste deel van ItaliŽ heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters.

In het noorden van ItaliŽ is het kouder dan in het zuiden. Het klimaat is daar enigszins vergelijkbaar met dat in BelgiŽ en Nederland, maar met koudere winters en warmere zomers. In de Alpen en de Apennijnen heerst een pool/hooggebergteklimaat en valt er vaak sneeuw. Op SiciliŽ is het nog warmer en valt er minder neerslag.

Veel winden in ItaliŽ hebben een naam, zoals de tramontana, wat 'over de bergen' betekent. Deze straffe, koude noordenwind is vooral voelbaar in de winter. Het is een droge wind, doordat al veel neerslag in het noorden is gevallen.

De uit Griekenland afkomstige 'Greco'-wind lijkt erg op de tramontana, maar brengt meer wolken en dus meer neerslag mee.

Mooiste vakantie eilanden in Italie: